Rezervirajte termin

Ispunite formu i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku s terminom ili nazovite na:

+385 91 924 9702
Hvala Vam! Vaš upit je uspješno poslan!
Došlo je do pogreške pri slanju. Pokušajte ponovo.

Bol u nogama

Bol u nogama dolazi direktno iz kretanja u svakodnevnom životu. Bol u nogama ili pobliže bol u mišićima nogu i bol u zglobovima nogu proizlazi iz činjenice da su noge najkorišteniji dio ljudskog tijela. Uz pomoć njih hodate, trčite, skačete i dižete predmete.
ZATRAŽITE PREGLED

Do boli u nogama, kao što smo već naveli, može doći radi svakodnevnog života. No, nekada može biti i simptom ozbiljnije bolesti. Sada ćemo navesti najčešće uzroke:

 • Svakodnevni život. Prilikom svakodnevnog života, a pogotovo uz činjenicu da ljudsko tijelo stari, se može dogoditi da osjećate neugodu u koljenima, kukovima i mišićima. Ovo je normalno, no ako bolovi traju duže vremena, bilo bi dobro posjetiti liječnika.

 • Upala mišića. Osobe koje se bave tjelovježbom ili rade teške fizičke poslove mogu često bolovati od upale mišića. Nekada ljudi misle da nije upala mišića jer bol krene nastupati nekoliko dana nakon, no to se može dogoditi. Može se dogoditi i da bol osjećate nekoliko dana, no ako traje više od tjedan dana uzastopno trebali biste smanjiti intenzitet vježbanja.

 • Reumatoidni artritis. Artritis je kronična bolest vezivnog tkiva koja se može najviše primijetiti na zglobovima, pogotovo na onim manjim zglobovima poput zglobova ruku. Zbog artritisa dolazi do upale, ukrućenja i smanjene pokretljivosti u zglobovima.

 • Burzitis. Burzitis je bolna tegoba do koje dolazi zbog upale burzi. Burze su male loptice napunjene tekućinom koje čuvaju Vaše zglobove.

 • Spinalna stenoza. Zbog nje dolazi do sužavanja spinalnog kanala i foramena, tj. otvora u kralježnici, kroz koji prolaze živci. Najčešći simptom je bol u nogama koja se pogoršava hodanjem i upravnim držanjem, a smanjuje se naginjanjem tijela unaprijed. Ova bolest se najčešće tretira dekompresijom spinalnog kanala.

 • Tendinoza Ahilove tetive. Prije se smatralo da do ove tegobe dolazi zbog upale Ahilove tetive, no kasnije su liječnici shvatili da ne dolazi do upale, nego prenaprezanja tetive što ju oštećuje. Ova tegoba najčešće zahvaća sportaše, pogotovo one koji se bave nogometom ili košarkom.

 • Ruptura ACL-a. Ovdje je riječ o ligamentu prednje ukrižene sveze, koji se nalazi u koljenu. Taj ligament, pogotovo kod sportaša, može prilikom naprezanja napuknuti što dovodi do jakih bolova i neugode pri kretanju. Rupturu ACL-a je jako teško liječiti i potrebna je dugotrajna fizikalna terapija da bi se vratila funkcija koljenu.

 • Starenje. Jedan od jednostavnijih uzroka. Prilikom starenja mišići, a pogotovo zglobovi degeneriraju zbog čega može doći do neugode. Koristeći se vježbama se može umanjiti utjecaj, no nikada u potpunosti izbrisati.

Simptomi vezani uz bol u nogama su većinom slabost u mišićima, trnci, pulsirajuća bol, grčevi prilikom držanja nogu u istom položaju duže vremena, ukliještenih mišića i trzaja u mišićima, smanjena mogućnost pomicanja ramena ili neugodnost prilikom pomicanja.

Ako osjećate jaku bol koja traje nekoliko dana, koja se širi tijelom ili bol koja je popraćena trncima i gubljenjem snage, odmah kontaktirajte svog liječnika.

U dijagnosticiranju boli u nogama, jako je važno pogledati povijest bolesti da bi se provjerila lokacija, jakost, trajnost i širenje boli. Tu liječnici provjeravaju je li se bol pogoršava, je li bilo nekakvih ozljeda i smanjuje li se bol prilikom držanja u određenom položaju. Noge se pregledavaju prilikom pomicanja i u neutralnom položaju. 

Također je bitno provjeriti živčani sustav da se može izolirati mogućnost ukliještenog živca. Prilikom daljnje dijagnostike, mogu se koristiti rendgeni, CT skeniranje, mijelogram, MRI i testovi poput elektromiografije (EMG) i brzine vodljivosti živaca (NCV test).

Tretman ovisi o uzroku i jakosti boli. Neke od mogućnosti tretiranja su imobilizacija, operacija i fizikalna terapija. No mogu se koristiti i:

 • Protuupalni lijekovi.

 • Hladni oblozi.

 • Kompresija.

 • Lijekovi za opuštanje mišića.

 • Lijekovi protiv bolova.

 • Odmor.

 • Antibiotici ako imate infekciju.

 • Bolnički tretman ako imate srčani udar.

Kako izbjeći bol u nogama?

Ako ste napravili stručni pregled i ako do boli u nogama nije došlo zbog neke ozbiljnije bolesti, možete se koristiti našim natuknicama za upravljanje bolovima. Sitne promjene u Vašoj svakodnevnoj rutini Vam mogu pomoći više nego što mislite. 

 • Vježbe. Jednostavne vježbe koje možete naučiti od fizikalnih terapeuta Vam mogu pomoći da opustite zglob i smanjite vjerojatnost za bolovima u budućnosti.

 • Hladni oblozi. Ako učestalo osjećate bol nakon tjelesne aktivnosti, možete koristiti hladne obloge koje ćete držati 15 minuta na koljenu ili gležnju nakon vježbanja.

 • Izbjegavanje ozljeda. Probajte izbjegavati ozljede prilikom nepravilnog držanja nogu, vježbanja, sportskih aktivnosti i dizanja predmeta.

 • Izbjegavajte nošenje teških predmeta. Izbjegavanje nošenja teških predmeta, pogotovo u nepravilnom položaju, Vam može uvelike smanjiti šansu za razvijanjem boli.

 • Ako pušite, prestanite. Pušenje Vam može povećati rizik za razvijanje bolova u leđima.

Bolujete od tegoba u nogama?

nARUČITE SE ODMAH