Rezervirajte termin

Ispunite formu i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku s terminom ili nazovite na:

+385 91 924 9702
Hvala Vam! Vaš upit je uspješno poslan!
Došlo je do pogreške pri slanju. Pokušajte ponovo.

Artritis

Artritis je ime za upalu i osjetljivost u jednom ili više zglobova. Glavni simptomi artritisa su bol u zglobovima i ukočenost koja se većinom pogoršava kroz godine. Najčešći tipovi artritisa su osteoartritis i reumatoidni artritis.
ZATRAŽITE PREGLED

Dva glavna tipa artritisa, osteoartritis i reumatoidni artritis, oštećuju zglobove na različite načine.

  • Osteoartritis. Ovo je najčešći tip artritisa. On uzrokuje oštećenje na zglobovima zbog micanja. Osteoartritis napada cijeli zglob. Kriv je za promjene u kostima i degeneraciji konektivnih tkiva koja spajaju mišiće s kostima i drže zglob na mjestu.

  • Reumatoidni artritis. Kod ove vrste artritisa, imunitet krene napadati krajeve zglobova. Ovi krajevi, odnosno sinovijalne membrane, postanu upaljene i nateknute. Bolest tada krene uništavati zglob.

Tijekom pregleda, Vaš liječnik će pregledati Vaše zglobove da vidi ima li natečenja, crvenila ili topline u zglobovima. Također će mu biti zanimljivo pregledati Vašu mogućnost da mičete zglobove. Oviseći o tipu artritisa, Vaš doktor može preporučiti i:

Bol može biti sve od blage neugode do oštre senzacije gorenja i teške boli. Nekada možete osjetiti bol koja priliči električnom šoku. Može biti gora kada kašljete ili kihnete i kada jako dugo sjedite. Većinom se bol osjeća u samo jednoj polovici tijela.

Neki ljudi mogu osjećati trnce ili slabost u nozi ili stopalima. Simptomi se mogu i podijeliti, tako da osjećate bol u jednom dijelu noge, a trnce u drugom.

Tijekom pregleda, liječnik bi mogao pregledati snagu u Vašim mišićima i reflekse Vaših mišića. Mogao bi Vas pitati da, na primjer, hodate na prstima, ustanete iz čučečeg položaja ili da dižete noge dok ležite. Bol koja dolazi iz išijasa će se pogoršati dok radite ove stvari, te će iz toga liječnik moći zaključiti bolujete li od njega.

Uz to, za dijagnozu bi se mogli koristiti drugi testovi, tako da se izoliraju ozbiljniji problemi. No, najvjerojatnije Vas se neće slati na ove testove osim ako Vaši bolovi nisu ekstremni. Neki od testova koji se mogu koristiti su:

  • Laboratorijske testove. Analiza različitih tjelesnih tekućina može točno utvrditi koji artritis imate. Najčešće se pregledava krv, urin i tekućina iz zglobova. 

  • Rendgen. Koristeći se niskim levelima radijacije, rendgeni mogu vidjeti gubite li hrskavicu, raste li Vam kost nepravilno i je li oštećena. 

  • CT. Ovi uređaji uzimaju više rendgena iz različitih kutova i kombiniraju ih u jasniju sliku Vaših unutarnjih struktura.

  • MRI. Ovaj uređaj koristi jako magnetsko polje da napravi detaljnu sliku Vaših kostiju i mekih tkiva.

  • Ultrazvuk. Nekada se koristi i ultra zvuk, tj. uređaj koji koristi zvukove visoke frekvencije zvuka, da bi se pregledala Vaša meka tkiva i burze. 

Tretman artritisa se odnosi na smanjenje simptoma i povećanje mogućnosti micanja zglobova. Možda ćete morati probati nekoliko različitih tretmana ili kombinaciju tretmana.

  • Operacija. Operacija se u pravilu koristi samo kada pritisnuti živac uzrokuje slabost, trnce, manjak kontrole u crijevima i mjehuru, te bol koja se postepeno pogoršava. 

  • Fizikalna terapija. Kada se poboljša akutna bol, Vaš liječnik ili fizioterapeut Vam može napraviti rehabilitacijski program koji će Vam pomoći kod budućih bolova. Ovo tipično uključuje vježbe za popravak stava, tako da se ojačaju i oporave mišići.

  • Injekcije steroida. U nekim iznimnim slučajevima se može preporučiti injekcija kortikosteroida u korijen živca. Kortikosteroidi pomažu kod smanjivanja boli tako što smanje upalu i iritaciju živca. No, ovo traje samo nekoliko mjeseci i možete ići na samo mali broj injekcija jer kod previše injekcija bi mogli doživjeti teške bolove. 

Bolujete od artritisa?

nARUČITE SE ODMAH